Stap 2
U kunt zover gaan als u zelf wilt met energie besparen en overstappen op energie uit duurzame bronnen. Kijkt u zelf in welk profiel u past:

‘Altijd raak’
U zoekt maatregelen in of aan uw woning of veranderingen in uw gedrag die u weinig moeite of geld kosten, maar die wel zin hebben: een comfortabeler huis, snel en zeker voordelig door lagere energiekosten, goed voor het milieu vanwege duurzame energie.

Zulke kansen hebt u misschien al gevonden met de woningtest en gedragtest. Er zijn echter meer kansen, bijvoorbeeld uw cv-installatie goed laten inregelen of overstappen op groene stroom.

‘Vrij ambitieus’
U bent bereid te investeren in energiebesparing en eigen duurzame energie, mits dat op termijn voldoende goeds oplevert: lagere energiekosten, extra comfort, waardestijging van uw woning, milieuwinst; in enige combinatie.

De woningtest geeft een indruk van wat er in uw situatie kan. Met een advies op maat maakt u uw inzicht compleet. U vindt daarin mogelijkheden voor verbetering van de ‘schil’ van uw woning (muren, dak, vloer), van de energie-installatie (inclusief zonnepanelen op uw dak) en van overige apparatuur. Als u die uitvoert, verbetert de kwaliteit van uw woning met zeker enkele labelsprongen. Bijvoorbeeld van energielabel F naar C, of van D naar B.

Niet in de test opgenomen zijn mogelijkheden om uw eigen duurzame energie elders op te wekken. Dat kan de betere optie zijn, bijvoorbeeld als uw eigen dak ongeschikt is. Op dit moment bestaat deze mogelijkheid nog niet, maar binnenkort waarschijnlijk wel: er komen zonnepanelen op bedrijfsdaken voor woningen in de omgeving en er komen enkele windmolens langs de A1 waarin u kunt participeren. Denk aan: www.windcentrale.nl.

‘Ambitieus’
U hebt er lol in uw energiegebruik thuis zo dicht mogelijk naar nul te brengen en voor de rest gebruikt u het liefst duurzame energie. Misschien is uw woning al eerder geïsoleerd, maar met nieuwe materialen kan dat vast beter. U wilt ook moderne technieken overwegen, zoals de warmtepomp of warmte-koude opslag in de grond.

Kortom, u streeft naar een woning met energielabel A, of zelfs A+ of A++ (energieneutraal respectievelijk energieleverend). Let op: voor u is de woningtest niet geschikt. Die is namelijk sneller tevreden dan u bent. Adviseurs kunnen u wel het advies op maat geven dat bij uw ambitie past.

Ga hier naar Stap 3 Gaat u solo of doet u samen?