Zeven eenvoudige stappen wijzen u de weg naar een comfortabel en energiezuinig huis. U kunt ze na elkaar aflopen. Sommige stappen kunt u echter ook overslaan, bijvoorbeeld als u al weet welke maatregel u wilt nemen. Of u kunt stappen herhalen, als u die opnieuw wilt overwegen.

Stap 1 Verken uw kansen

Hoeveel energie u/uw gezin thuis verbruikt, hangt af van vier factoren:

(a) uw woning – type en bouwjaar, grootte, is er al eerder verbeterd?
(b) de energie-installatie – verwarming, zonnepanelen en dergelijke
(c) andere apparatuur in huis
(d) het aantal huisgenoten en hun gewoontes.

Hoe u scoort op de factoren a en b, kunt u gemakkelijk zelf nagaan met de woningtest. En factoren c en d kunt u verkennen met de gedragtest.

Stap 2 Kies uw ambitie

De kwaliteit van uw woning en energie-installatie wordt uitgedrukt in het energielabel, net als bij auto’s, koelkasten, enzovoort. Uw ambitie kan zijn een sprong te maken naar een beter label. U kunt ook kiezen voor een ander doel, zoals verbeteringen realiseren die u snel terugverdient. Of voor een specifieke maatregel, zoals zonnepanelen op uw dak. Afhankelijk van uw ambitieniveau gaat het balletje iets anders rollen.

Stap 3 Gaat u solo of doet u samen?

Wilt u individueel een plan maken en uitvoeren, meedoen aan een wijkinitiatief, meedoen aan een verenigingsactie of samen optrekken met uw buren? Bij solo of samen vindt u tal van mogelijkheden.

Stap 4 Laat u adviseren

Het is verstandig om hulp bij een ervaren energieadviseur te vragen om u van advies te voorzien als u samen uw woningen wilt verbeteren. Afhankelijk van uw ambitieniveau kan dat een quick scan zijn of een uitvoeriger advies op maat. Bijna altijd herkent een adviseur meer mogelijkheden voor energiebesparing dan uzelf. Desgewenst kan de adviseur u ook begeleiden bij de stappen 5 en 6.

Stap 5 Vraag offerte(s) aan en regel financiering

U kiest zelf met welke partijen u in zee gaat om maatregelen uit te voeren en hoe u die wilt financieren.

Stap 6 Verstrek uw opdracht en laat die uitvoeren

Nu gaat het gebeuren! U verleent uw opdracht, misschien gebundeld met opdrachten van andere bewoners; misschien begeleid door een adviseur. De gekozen uitvoerder(s) gaat (gaan) aan het werk. Dat geeft natuurlijk tijdelijk rommel en ongemak. Maar als het karwei af is, zit u er comfortabeler bij.

Stap 7 Geniet van het resultaat!

U bent gekomen waar u wilde. Vanaf dit moment woont u met minder energiekosten in een comfortabeler huis. Geniet ervan! Desgewenst kunt u een nieuw energielabel laten vaststellen. Mogelijk vraagt u zich op een geschikt moment af of u nog meer energie kunt besparen of duurzame energie kunt benutten. Dat is het moment om opnieuw uw kansen te verkennen!